Jajka w sosie czosnkowym to świetna przekąska na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się szczególnie na święta Wielkanocne, gdyż wszelkie przekąski z jajkami to idealny wybór na tą okazję! Wielkanoc kojarzy nam się właśnie z jajkami, więc różnego rodzaju jajka faszerowane czy sałatki z jajkami będą idealnym wyborem.
Tym razem przygotowałam jajka w sosie czosnkowym. To bardzo lekka i pyszna przystawka. Składa się z sosu czosnkowego z dodatkiem ogórka świeżego, rzodkiewki oraz szczypiorku. Na takim sosie ułożone są ugotowane jajka, które fajnie smakują z dodatkiem tego sosu. Ta przekąska to również świetny wybór na grilla czy letnie przyjęcia w ogrodzie. Sos jest bardzo delikatny i lekki i idealnie się sprawdzi na tego typu imprezy.
JAJKA W SOSIE CZOSNKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 1 ogórek świeży
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
- Ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.
- Rzodkiewkę umyć, również pokroić w drobną kosteczkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Do miski przełożyć jogurt naturalny, majonez, posiekaną rzodkiewkę, ogórka, połowę szczypiorku przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać.
- Na półmisek wyłożyć przygotowany sos i ułożyć na nim jajka. Wierzch udekorować posiekanym szczypiorkiem.