Dzisiaj mam dla Was pyszną i szybką propozycję na obiad – kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście. Całe danie jest bardzo szybkie do zrobienia i co najważniejsze bardzo smaczne.
Dobrej jakości kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą i zapieczeniu w piekarniku smakuje naprawdę wyśmienicie. Można ją serwować w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g kiełbasy (u mnie 4 kawałki)
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 250 ml bulionu/wody
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
- Kiszoną kapustę przepłukać w zimnej wodzie i dokładnie odcisnąć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć cebulę i podsmażyć.
- Do kapusty dodać podsmażoną cebulę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć śmietanę i rozsmarować po całej powierzchni.
- Kiełbasę ponacinać, poukładać na kapuście, delikatnie ją wciskając w kapustę.
- Naczynie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piec przez 45 minut. Po upieczeniu posypać majerankiem.