Pyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu kominy z pieczarkami. To bez wątpienia jedna z lepszych przekąsek na domowe imprezy! W smaku nieco przypominają tradycyjne zapiekanki z pieczarkami, jednak prezentują się o wiele ciekawiej.
Do przygotowania kominów z pieczarkami potrzeba zaledwie kilku prostych składników, takich jak półbagietki lub bagietki, pieczarki, cebula, mozzarella oraz szczypiorek. Wszystkie te składniki można zakupić w każdym sklepie. Mają już produkty, niezbędne do przygotowania kominów z piekarnika, wystarczy przygotować farsz pieczarkowo-serowy i nadziać nim kominy. Następnie zapiec i gotowe!
Zapraszam wszystkich miłośników szybkich przekąsek na pyszne kominy z pieczarkami. Jestem pewna, że posmakują każdemu i błyskawicznie znikną z talerza.
KOMINY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 2 półbagietki
- 500 g pieczarek
- 150 g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- świeży szczypiorek
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pokrojoną cebulę i podsmażamy.
- Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy przez około 10 minut, do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodajemy do niego tartą mozzarellę.
- Bagietkę pokroić na kawałki, pod skosem. Najlepiej przekroić bagietkę na prosto, na 2 kawałki, odciąć zaokrąglone końce, a następnie każdy z kawałków przeciąć pod skosem. Wówczas otrzymamy 4 kawałki, ze skosem. Bagietki ustawiamy na papierze do pieczenia, a następnie za pomocą kieliszka robimy wgłębienie, ugniatając jej wnętrze. Dzięki temu podstawa bagietki będzie stabilna i farsz pieczarkowy nie będzie nam wyciekał od spodu.
- Do otrzymanych z bagietek kominów przekładamy farsz, lekko go ugniatając.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 10 minut.
- Gotowe kominy serwujemy udekorowane posiekanym szczypiorkiem.