Kurczak po myśliwsku to kolorowe i pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Potrawa ta łączy w sosie soczystego kurczaka z dużą ilością kolorowych warzyw. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na talerzu. Fajnie się sprawdzi jako danie główne na specjalne okazje, jak i tradycyjny obiad na co dzień. Zapraszam na przepis!
KURCZAK PO MYŚLIWSKU – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 200 g pieczarek
- 5 ogórków konserwowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mała papryka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Na osobną patelnię z odrobiną masła wyłożyć pokrojone w plastry pieczarki. Dusić przez kilka minut.
- Marchewkę oraz ogórki pokroić w półkrążki.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Do podsmażonego mięsa wlać 250 ml wody, przełożyć pieczarki, dodać marchewkę oraz paprykę. Całość dusić razem pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec dodać kukurydzę.
- Mąkę wymieszać ze śmietanką, przełożyć na patelnię i wymieszać. Dusić do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem.