Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to fajny pomysł na pyszny i szybki obiad. Można go przygotować w kilkanaście minut, nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnych zdolności kulinarnych.
Takie szybkie obiady lubimy najbardziej! Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso jest niesamowicie mięciutkie i delikatne a sos aromatyczny i kremowy. Do tego ziemniaczki i surówka i pełnowartościowy obiad gotowy! Jeśli lubicie kurczaka w sosie, z pewnością kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym Wam posmakuje!
KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na cieńsze fileciki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć z obu stron.
- Zalać bulionem i dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z musztardą i mąką ziemniaczaną. Przelać na patelnię i podgrzewać mieszając do uzyskania kremowej konsystencji sosu.