Kurczak zapiekany z grzybami i porem to fajna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Przepisów na zapiekanego kurczaka jest naprawdę mnóstwo, a ja tym razem proponuję Wam połączyć go z grzybami, porem i ciągnącą się mozzarellą.
Mięso wychodzi bardzo mięciutkie i delikatne a dodatek sosu powstałego podczas zapiekania idealnie podkreśla jego smak. Danie to idealnie pasuje do tradycyjnych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Obowiązkowo ulubiona surówka, polecam Wam coleslaw.
Kurczak zapiekany z grzybami i porem to pyszne danie, które śmiało możecie zaserwować na rodzinnym spotkaniu czy innej domowej imprezie. Na pewno każdemu posmakuje. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO Z GRZYBAMI POREM
Składniki
- 800 g fileta z kurczaka
- 350 g ulubionych grzybów (mogą być pieczarki)
- 200 g tartej mozzarelli
- 1 por
- 20 g masła
- mąka do obtoczenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 1 opakowanie ulubionego sosu grzybowego
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek, myjemy i rozbijamy na kotleciki. Każdy z nich przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Następnie obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy na patelni wysmarowanej oliwą.
- Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w rondelku z odrobiną masła do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ulubiony sos grzybowy mieszamy z 200 ml wody.
- Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonego w półkrążki pora, na nim układamy podsmażonego kurczaka a następnie grzyby. Całość zalewamy sosem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35-40 minut.
- Po czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i wierzch kurczaka posypujemy tartą mozzarellą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 10 minut, do momentu roztopienia sera.