Kurczak zapiekany z grzybami i porem

Kurczak zapiekany z grzybami i porem

Kurczak zapiekany z grzybami i porem to fajna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Przepisów na zapiekanego kurczaka jest naprawdę mnóstwo, a ja tym razem proponuję Wam połączyć go z grzybami, porem i ciągnącą się mozzarellą. 



Mięso wychodzi bardzo mięciutkie i delikatne a dodatek sosu powstałego podczas zapiekania idealnie podkreśla jego smak. Danie to idealnie pasuje do tradycyjnych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Obowiązkowo ulubiona surówka, polecam Wam coleslaw.

Kurczak zapiekany z grzybami i porem to pyszne danie, które śmiało możecie zaserwować na rodzinnym spotkaniu czy innej domowej imprezie. Na pewno każdemu posmakuje. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO Z GRZYBAMI POREM

Składniki

  • 800 g fileta z kurczaka
  • 350 g ulubionych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 por
  • 20 g masła
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 opakowanie ulubionego sosu grzybowego


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek, myjemy i rozbijamy na kotleciki. Każdy z nich przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Następnie obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy na patelni wysmarowanej oliwą.
  • Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w rondelku z odrobiną masła do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Ulubiony sos grzybowy mieszamy z 200 ml wody.
  • Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonego w półkrążki pora, na nim układamy podsmażonego kurczaka a następnie grzyby. Całość zalewamy sosem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35-40 minut.
  • Po czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i wierzch kurczaka posypujemy tartą mozzarellą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 10 minut, do momentu roztopienia sera.


Kurczak zapiekany z grzybami i porem
Kurczak zapiekany z grzybami i porem
Kurczak zapiekany z grzybami i porem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dwa × 5 =