Makowa choinka

Makowa choinka

Makowa choinka to świetny pomysł na smaczny i efektowny makowiec, idealny na świąteczny stół. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a sama choinka makowa wygląda cudownie i co najważniejsze świetnie smakuje.



Ta pięknie wyglądająca choinka makowa z ciasta francuskiego jest naprawdę łatwa do zrobienia, ponieważ składa się z 2 składników. Ciasta francuskiego oraz masy makowej. Oba produkty zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto. Taka choinka z pewnością podkreśli świąteczny klima w Waszych domach.

MAKOWA CHOINKA – PRZEPIS

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 400 g masy makowej

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • cukier puder do dekoracji


Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Składamy na pół i wycinamy trójkąt przy pomocy linijki. Dzięki złożeniu ciasta na pół otrzymamy dwa równe trójkąty.
  • Ze ścinków, które nam zostaną, wycinamy dwa równie prostokąty, które będą pniem choinki.
  • Jeden z trójkątów kładziemy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przyklejając do niego pień. Na ciasto wykładamy masę makową. Dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.
  • Na rozmasowaną masę wykładamy drugi trójkąt oraz dokładamy pień. Delikatnie dociskamy.
  • Za pomocą linijki lub trzonka drewnianej łyżki zaznaczamy miejsce, które będzie pionowym pniem choinki i będzie nam trzymać całą jej konstrukcję.
  • Nożem nacinamy gałęzie, które następnie zwijamy kolejno w ruloniki.
  • Gotową choinkę smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  • Po ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem i innymi dodatkami, które mamy pod ręką. Mogą to być kolorowe cukierki, żurawina, migdały.


Makowa choinka
Makowa choinka
Makowa choinka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

szesnaście + 1 =