Makowa choinka to świetny pomysł na smaczny i efektowny makowiec, idealny na świąteczny stół. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a sama choinka makowa wygląda cudownie i co najważniejsze świetnie smakuje.
Ta pięknie wyglądająca choinka makowa z ciasta francuskiego jest naprawdę łatwa do zrobienia, ponieważ składa się z 2 składników. Ciasta francuskiego oraz masy makowej. Oba produkty zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto. Taka choinka z pewnością podkreśli świąteczny klima w Waszych domach.
MAKOWA CHOINKA – PRZEPIS
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
- 400 g masy makowej
Dodatkowo
- 1 żółtko
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Składamy na pół i wycinamy trójkąt przy pomocy linijki. Dzięki złożeniu ciasta na pół otrzymamy dwa równe trójkąty.
- Ze ścinków, które nam zostaną, wycinamy dwa równie prostokąty, które będą pniem choinki.
- Jeden z trójkątów kładziemy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przyklejając do niego pień. Na ciasto wykładamy masę makową. Dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.
- Na rozmasowaną masę wykładamy drugi trójkąt oraz dokładamy pień. Delikatnie dociskamy.
- Za pomocą linijki lub trzonka drewnianej łyżki zaznaczamy miejsce, które będzie pionowym pniem choinki i będzie nam trzymać całą jej konstrukcję.
- Nożem nacinamy gałęzie, które następnie zwijamy kolejno w ruloniki.
- Gotową choinkę smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni i pieczemy przez 15 minut.
- Po ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem i innymi dodatkami, które mamy pod ręką. Mogą to być kolorowe cukierki, żurawina, migdały.