Makowiec bez pieczenia to kolejny smaczny deser. Idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie dla zabieganych, którzy nie mają czasu na wypieki.
Przepis na makowiec bez pieczenia jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Potrzebne nam będą herbatniki kakaowe, mak mielony, kasza manna, cukier oraz gorzka czekolada i orzechy. Taki makowiec do idealna alternatywa dla tradycyjnego makowca japońskiego, czy rolady makowiec.
Makowiec bez pieczenia można przygotować w bardzo krótkim czasie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA MAKOWIEC BEZ PIECZENIA
Składniki
- 40 herbatników kakaowych
- 900 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 160 g maku mielonego
- 150 g kaszy manny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
- Mleko przelać do rondelka, postawić na gaz. Dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać mak, wymieszać i całość zagotować.
- Kiedy mleko zacznie się gotować stopniowo wsypywać kaszę manną, energicznie mieszając. Gotować do uzyskania gęstej masy.
- Gotową masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać łyżką. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka. Gotową polewę wyłożyć na herbatniki, rozsmarować na całej powierzchni.
- Wierzch ciasta posypać orzechami.
- Ciasto po przestygnięciu wstawić do lodówki na całą noc.