Jeśli jesteście miłośnikami przetworów z ogórków, gorąco polecam Wam przepis na ogórki kanapkowe. Ogórki pokrojone są w plastry, dlatego po zakonserwowaniu są od razu gotowe do nałożenia na kanapkę. Świetnie smakują na tradycyjnym pieczywie z szynką i serem, ale także świetnie sprawdzą się do różnego rodzaju przekąsek na bagietce czy grzankach.
Takie ogórki kanapkowe możemy również same wyłożyć na talerzyk w zaserwować w formie przekąski. Uwierzcie, że szybko znikną z talerza. Możemy je także wykorzystać, szykując domową pizzę, czy zapiekanki. Mają one naprawdę wiele zastosowań. Nic dziwnego, są przepyszne.
Poniżej w kilku prostych krokach opisałam Wam jak przygotować domowe ogórki kanapkowe. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a ogóreczki smakują obłędnie. Przekonajcie się sami, zapraszam!
PRZEPIS NA OGÓRKI KANAPKOWE
Liczba porcji: 6 słoików po 500 ml | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1,5 kg ogórków
- 350 ml octu 10%
- 350 g cukru
- 500 ml wody
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka kurkumy
Wykonanie
- Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
- Przygotowujemy sześć słoików o pojemności 500 ml. Należy zadbać, by były idealnie czyste, najlepiej je wcześniej wyparzyć. Plasterki ogórków układamy pionowo w słoikach.
- Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, kurkumę, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz gorczycę. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 5 minut.
- Gotową zalewę przelewamy do słoików, tak by całkowicie przykryły ogórki. Następnie mocno zakręcamy.
- Zakręcone ogórki poddajemy procesowi pasteryzacji: Na dno szerokiego garnka umieszczamy ściereczkę. Słoiki układamy jeden obok drugiego, tak by się nie stykały i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Słoiki delikatnie wyjmujemy i układamy na blacie jeden obok drugirgo, przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.