Przetwory z ogórków to obowiązkowe przetwory do słoików na zimę. Ogórki kiszone, ogórki konserwowe a także wiele innych ciekawych ogórków w słoikach powinno się znaleźć w każdej spiżarni.
Ogórki w zalewie curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Są chrupiące, lekko słodkawe i pyszne! Takie ogórki fajnie sprawdzają się jak dodatek do obiadu, na kanapki czy jako przekąska podczas domowych spotkań. Bardzo często wykorzystuję je również do domowych hamburgerów czy hot-dogów. Podczas lata fajnie smakują jako dodatek do dań i przekąsek z grilla.
Ogórki kanapkowe w curry mają wiele ciekawych zastosowań, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że Wam posmakują i uzupełnicie swoją spiżarnię o nie kilka a kilkadziesiąt słoików tych pysznych ogórków.
OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY – PRZEPIS
Składniki
- 3 kg ogórków
- 1 mała cebula
- 4 liście selera
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy
- 4 gałązki kopru z baldachami
Zalewa
- 1 l wody
- 300 g cukru
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 250 ml octu 10%
Wykonanie
- Zalewa: do rondelka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i przyprawę curry. Podgrzewać, mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
- Ogórki umyć w zimnej wodzie, obrać i pokroić w podłużne plastry. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Na dno słoików wsypać gorczyce, włożyć cebulę, koper, liść laurowy oraz liść selera. Pionowo ułożyć ogórki i zalać przestygniętą zalewą.
- Słoiki zakręcić i zapasteryzować. W tym celu na dno dużego garnka wyłożyć bawełnianą ściereczkę i ustawić słoiki, jeden obok drugiego, ale tak by się nie stykał. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, od momentu zagotowania gotować jeszcze 15 minut. Następnie wyjąć słoiki i ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do przestygnięcia.