Ogórki kanapkowe z curry

Przetwory z ogórków to obowiązkowe przetwory do słoików na zimę. Ogórki kiszone, ogórki konserwowe a także wiele innych ciekawych ogórków w słoikach powinno się znaleźć w każdej spiżarni.



Ogórki w zalewie curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Są chrupiące, lekko słodkawe i pyszne! Takie ogórki fajnie sprawdzają się jak dodatek do obiadu, na kanapki czy jako przekąska podczas domowych spotkań. Bardzo często wykorzystuję je również do domowych hamburgerów czy hot-dogów. Podczas lata fajnie smakują jako dodatek do dań i przekąsek z grilla.

Ogórki kanapkowe w curry mają wiele ciekawych zastosowań, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że Wam posmakują i uzupełnicie swoją spiżarnię o nie kilka a kilkadziesiąt słoików tych pysznych ogórków.

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY – PRZEPIS

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 1 mała cebula
  • 4 liście selera
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 gałązki kopru z baldachami

Zalewa

  • 1 l wody
  • 300 g cukru
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 250 ml octu 10%


Wykonanie

  • Zalewa: do rondelka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i przyprawę curry. Podgrzewać, mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
  • Ogórki umyć w zimnej wodzie, obrać i pokroić w podłużne plastry. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
  • Na dno słoików wsypać gorczyce, włożyć cebulę, koper, liść laurowy oraz liść selera. Pionowo ułożyć ogórki i zalać przestygniętą zalewą.
  • Słoiki zakręcić i zapasteryzować. W tym celu na dno dużego garnka wyłożyć bawełnianą ściereczkę i ustawić słoiki, jeden obok drugiego, ale tak by się nie stykał. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, od momentu zagotowania gotować jeszcze 15 minut. Następnie wyjąć słoiki i ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do przestygnięcia.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

jedenaście − 6 =