Paluchy z serem

Zapomnij o sklepowych przekąskach. Te paluchy serowe to prawdziwa poezja smaku! Dodatkowo są bardzo łatwe w wykonaniu i świetnie prezentują się na stole.

Paluchy serowe

Paluchy z serem to świetna przekąska na słono, która zachwyci każde podniebienie. Paluszki doskonale sprawdzą się na spotkania rodzinne, grilla w ogrodzie, czy do pochrupania podczas oglądania telewizji zamiast chipsów. Paluchy serowe będą również świetnym dodatkiem do różnych zup. Rewelacyjnie smakują z barszczem czerwonym i kremami z warzyw. Przepis na paluchy z serem jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i gwarantuję, że paluchy wyjdą przepyszne!



PALUCHY Z SEREM PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie

1. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić na środku dołek. Do środka dodać drożdże roztarte z łyżeczką cukru, smalec, żółtka, śmietanę i masło. Składniki posiekać nożem. Następnie dodać sól i wyrobić ciasto. 

2. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Nożem wyciąć paseczki o dowolnej długości i szerokości.

3. Każdy kawałek ciasta posmarować rozbełtanym białkiem i posypać startym na tarce serem żółtym.

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia.



Paluchy serowe przepis


Przepis na paluchy serowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 38

Dodaj komentarz

piętnaście − osiem =