Zapomnij o sklepowych przekąskach. Te paluchy serowe to prawdziwa poezja smaku! Dodatkowo są bardzo łatwe w wykonaniu i świetnie prezentują się na stole.
Paluchy z serem to świetna przekąska na słono, która zachwyci każde podniebienie. Paluszki doskonale sprawdzą się na spotkania rodzinne, grilla w ogrodzie, czy do pochrupania podczas oglądania telewizji zamiast chipsów. Paluchy serowe będą również świetnym dodatkiem do różnych zup. Rewelacyjnie smakują z barszczem czerwonym i kremami z warzyw. Przepis na paluchy z serem jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i gwarantuję, że paluchy wyjdą przepyszne!
PALUCHY Z SEREM PRZEPIS
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 4 żółtka
- 2 białka
- 200 g żółtego sera
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić na środku dołek. Do środka dodać drożdże roztarte z łyżeczką cukru, smalec, żółtka, śmietanę i masło. Składniki posiekać nożem. Następnie dodać sól i wyrobić ciasto.
2. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Nożem wyciąć paseczki o dowolnej długości i szerokości.
3. Każdy kawałek ciasta posmarować rozbełtanym białkiem i posypać startym na tarce serem żółtym.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia.