Nie od dziś wiadomo, że surowy czosnek to naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii, a także ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Pieczony czosnek w łupinach ma delikatniejszy smak i doskonale nadaje się jako smarowidło do kanapek, można go także dodawać do zup, sosów czy mięs.
Podczas pieczenia czosnek traci całą ostrość, jest słodki, kremowy i bardzo aromatyczny. Poza tym jest dobrze wchłaniany przez organizm, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa odporność na wirusy. Pasta z pieczonego czosnku jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej polecam Wam wypróbować ten przepis.
PASTA Z PIECZONEGO CZOSNKU PRZEPIS
Składniki
- 6 dużych główek czosnku
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
- Ostrym nożem ściąć ok. 1 cm główki czosnku, żeby odsłonić ząbki.
- Tak przygotowany czosnek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 30 minut. Po tym czasie czosnek zbrązowieje i stanie się miękki.
- Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
- Gdy czosnek już ostygnie wycisnąć z niego miąższ i przełożyć do miseczki. Rozgnieć widelcem na gładką pastę.
- Następnie wlać sok z cytryny, oliwę i dodać resztę przypraw. Wszystko dokładnie razem wymieszać.
- Podawać na świeżym pieczywie.