Piernik ptasie mleczko to deser, który będzie hitem na świątecznym stole. Delikatny i wilgotny piernik z dodatkiem dżemu porzeczkowego, a na nim lekka i puszysta pianka ptasie mleczko wykończona polewą czekoladową. Ciasto jest przepyszne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.
Przepis na piernik ptasie mleczko zaprezentuję Wam poniżej. Po zapoznaniu się z nim przekonacie się sami, że ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia. Składa się z prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Ponadto, taki deser to hit Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Zapraszam na przepis.
PIERNIK PTASIE MLECZKO – PRZEPIS
Liczba porcji: forma 20×20 | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
PIERNIK
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 200 g miodu
- 4 jajka rozmiar M
- 200 g kwaśniej śmietany 18%
- 270 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
MASA
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 ml wrzątku
- 260 ml śmietanki kremówki
POLEWA
- 70 ml śmietanki kremówki
- 25 g masła
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
Wykonanie
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ucieramy na małych obrotach. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy miód, następnie dodajemy śmietanę, cały czas miksując.
- Mąkę przesiewamy wraz z kakao dodać sodą oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Całość dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę o wymiarach 20×20 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 stopniach przez 60 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół.
- Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dostawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę. Masa będzie dość rzadka, wstawiamy do lodówki by nieco zgęstniała i wykładamy na blat piernikowy, wcześniej wysmarowany dżemem porzeczkowym. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Śmietankę kremówkę, kakao, masło oraz cukier przekładamy do rondelka, całość podgrzewamy do połączenia składników.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, wlewamy do polewy i mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.