
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, którą uwielbia chyba każdy. Zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe chętnie je zajadają. Niesamowicie chrupiące, złociste i bardzo proste w przygotowaniu. Będą idealnym pomysłem na szybki obiad czy kolację. Moje placki ziemniaczane wzbogaciłam o marchewkę.
Placki ziemniaczane z marchewką są delikatniejsze, bardziej kolorowe i mają lekko słodkawy smak, który fajnie komponuje się ze śmietaną, sosem jogurtowym czy gulaszem. Dodatkowo marchewka na mnóstwo witamin, więc jej dodatek do placków ziemniaczanych będzie świetnym pomysłem.
Przygotowanie placków ziemniaczanych z marchewką nie różni się wiele od klasycznej wersji tego dania. Marchewka wzbogaca je w witaminy i minerały, a przy tym nadaje im piękny, apetyczny kolor. To świetny pomysł, aby przemycić więcej warzyw do diety najmłodszych. Chociaż placki ziemniaczane nie należą od najzdrowszych dań, ponieważ są smażone na głębokim tłuszczu, warto czas od czasu przygotować je w swoim domu.
Chrupiące placki ziemniaczane z marchewką można podawać na wiele sposobów:
- tradycyjnie ze śmietaną,
- na słodko z cukrem pudrem,
- z sosem czosnkowym,
- z gulaszem, idealnie sprawdzi się gulasz wieprzowy z pieczarkami, gulasz drobiowy z warzywami, gulasz po staropolsku, gulasz z indyka, gulasz węgierski
Przepis na placki ziemniaczane z marchewką jest szybki i prosty. Wystarczy zetrzeć warzywa, wymieszać je z jajkiem, mąką i przyprawami, a następnie smażyć na złoty kolor. Sposób podania placków ziemniaczanych jest nieograniczony, serwujemy je wedle smaku i uznania.
Placki ziemniaczane z marchewką to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością. Dzięki dodatkowi marchewki to proste klasyczne danie nabiera świeżości, lekkości i pięknego wyglądu. Domowe placki ziemniaczane to super propozycja na obiad dla całej rodziny, szybki posiłek w tygodniu czy dodatek do gulaszu. Jeśli szukacie przepisu, który zachwyci domowników, koniecznie wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane z marchewką. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni ich smakiem.
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na kilka minut. Po czasie odlać zbierający się sok z ziemniaków. Następnie odcisnąć ziemniaki za pomocą dłoni.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce do małych oczkach, dodać do ziemniaków.
- Następnie do ziemniaków dodać mąkę, jajko, szczypiorek szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać.
- Patelnię z olejem rozgrzać. Nakładać porcję masy na rozgrzany olej i smażyć na zloty kolor z obu stron.
- Placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawać ze śmietaną lub gulaszem. Przepis na pyszny gulasz znajdziecie już na naszym blogu.



