Delikatne i aromatyczne pulpety w sosie pieczarkowym to klasyczne danie, które posmakuje każdemu. Można je podawać na wiele różnych sposobów, z ziemniakami, kaszą, ryżem, a nawet świeżym pieczywem. Pulpety można wykonać z każdego rodzaju mięsa, ja wybrałam mięso drobiowe.
Pulpety w sosie pieczarkowym smakują naprawdę świetnie i w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PUPLETY W SOSIE PIECZARKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 400 ml bulionu drobiowego
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka sosu pieczeniowego jasnego (opcjonalnie)
Wykonanie
- Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Pieczarki pokroić w paseczki, przełożyć na patelnię z cebulą i razem podsmażać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
- Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i wymieszać. Za pomocą dłoni formować kotleciki, obtaczając je na końcu w mące.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pulpeciki z obu stron. Po usmażeniu wlać na patelnię gorący bulion, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut.
- Następnie zdjąć pokrywkę, dodać podsmażone z cebulą pieczarki, dusić pod przykryciem przez 5 minut. Pod koniec doprawić słodką papryką.
- Łyżeczkę mąki pszennej oraz sosu pieczeniowego rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać śmietankę kremówkę, całość wlać do sosu, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia.