Wyśmienite ciasto Raffaello z frużeliną brzoskwiniową. Pięknie prezentuje się na stole i będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Ciasto Raffaello łączy w sobie delikatny biszkopt z kremem na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz wiórek kokosowych. Dodatek stanowi frużelina brzoskwiniowa, które nadają całemu ciasto eleganckiego wyglądu i dodatkowo podkreślają jego delikatny smak.
Przepis na ciasto Raffaello z frużeliną brzoskwiniową jest naprawdę bardzo prosty. Dokładnie opisałam Wam każdy etap jego przygotowania. Zapraszam do pieczenia!
PRZEPIS NA CIASTO RAFFAELLO Z FRUŻELINĄ BRZOSKWINIOWĄ
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek rozmiar L
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Frużelina brzoskwiniowa
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 25 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 opakowanie raffaello
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy tylko do połączenia składników. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, w międzyczasie wlewamy łyżkę oleju. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę. Około 120 ml soku pozostawiamy w szklance, resztę przelewamy do rondelka, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość podgrzewamy, do zagotowania, a w soku w szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy sok z brzoskwiniami w rondelku zacznie się gotować, wlewamy sok z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy, nadal mieszając do uzyskania konsystencji kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy na biszkopt.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na frużelinę brzoskwiniową, przykrywamy kolejny biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy przekrojonymi na połówki kulkami raffaello.