Raffaello z frużeliną brzoskwiniową

Wyśmienite ciasto Raffaello z frużeliną brzoskwiniową. Pięknie prezentuje się na stole i będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Ciasto Raffaello łączy w sobie delikatny biszkopt z kremem na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz wiórek kokosowych. Dodatek stanowi frużelina brzoskwiniowa, które nadają całemu ciasto eleganckiego wyglądu i dodatkowo podkreślają jego delikatny smak.



Przepis na ciasto Raffaello z frużeliną brzoskwiniową jest naprawdę bardzo prosty. Dokładnie opisałam Wam każdy etap jego przygotowania. Zapraszam do pieczenia!

PRZEPIS NA CIASTO RAFFAELLO Z FRUŻELINĄ BRZOSKWINIOWĄ

Składniki

Biszkopt

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Frużelina brzoskwiniowa

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 opakowanie raffaello


Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy tylko do połączenia składników. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, w międzyczasie wlewamy łyżkę oleju. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę. Około 120 ml soku pozostawiamy w szklance, resztę przelewamy do rondelka, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość podgrzewamy, do zagotowania, a w soku w szklance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy sok z brzoskwiniami w rondelku zacznie się gotować, wlewamy sok z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy, nadal mieszając do uzyskania konsystencji kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy na biszkopt.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na frużelinę brzoskwiniową, przykrywamy kolejny biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy przekrojonymi na połówki kulkami raffaello.


Raffaello z frużeliną brzoskwiniową
Raffaello z frużeliną brzoskwiniową przepis
Przepis na ciasto Raffaello z frużeliną brzoskwiniową


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 165

Dodaj komentarz

12 + 16 =