Sałatka Zakopiańska

Sałatka Zakopiańska

Sałatka Zakopiańska to bardzo smaczna przekąska, która ostatnimi czasy zagościła na naszym stole. Składa się z bardzo ciekawych składników, które idealnie do siebie pasują. 



Do przygotowania sałatki użyłam serka zakopiańskiego, który oczywiście możecie zastąpić zakopiańskim oscypkiem prosto od bacy. Z czym najlepiej się komponuje oscypek? Oczywiście, że z dżemem żurawinowym! To właśnie on stanowi sos w mojej sałatce. Nie mogłoby się obejść bez zieleniny, postawiłam na rukolę, dodałam także podsmażonego w przyprawach kurczaka, który nadaje sytości całej sałatce. 

Sałatka Zakopiańska mimo tak niewielu składnikom jest bardzo sycąca i co najważniejsze świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na kolację, a także rodzinne spotkania czy imprezy w gronie znajomych. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

SAŁATKA ZAKOPIAŃSKA – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g makaronu 
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 słoiczek dżemu żurawinowego
  • 200 g serka zakopiańskiego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gyros
  • papryka słodka
  • oliwa


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Serek zakopiański kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni przez kilka minut. Kiedy zaczną się rumienić, zdejmujemy z patelni. 
  • Na dwa półmiski wykładamy rukolę, następnie makaron, kurczaka oraz serek. Całość dekorujemy dżemem żurawinowym. 


Sałatka Zakopiańska
Sałatka Zakopiańska
Sałatka Zakopiańska


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

dwa × 3 =