Sałatka Zakopiańska to bardzo smaczna przekąska, która ostatnimi czasy zagościła na naszym stole. Składa się z bardzo ciekawych składników, które idealnie do siebie pasują.
Do przygotowania sałatki użyłam serka zakopiańskiego, który oczywiście możecie zastąpić zakopiańskim oscypkiem prosto od bacy. Z czym najlepiej się komponuje oscypek? Oczywiście, że z dżemem żurawinowym! To właśnie on stanowi sos w mojej sałatce. Nie mogłoby się obejść bez zieleniny, postawiłam na rukolę, dodałam także podsmażonego w przyprawach kurczaka, który nadaje sytości całej sałatce.
Sałatka Zakopiańska mimo tak niewielu składnikom jest bardzo sycąca i co najważniejsze świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na kolację, a także rodzinne spotkania czy imprezy w gronie znajomych. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
SAŁATKA ZAKOPIAŃSKA – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g makaronu
- 1 opakowanie rukoli
- 1 słoiczek dżemu żurawinowego
- 200 g serka zakopiańskiego
- sól
- pieprz
- przyprawa gyros
- papryka słodka
- oliwa
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Serek zakopiański kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni przez kilka minut. Kiedy zaczną się rumienić, zdejmujemy z patelni.
- Na dwa półmiski wykładamy rukolę, następnie makaron, kurczaka oraz serek. Całość dekorujemy dżemem żurawinowym.