Schab zapiekany z pieczarkami to świetne danie obiadowe, idealne na rodzinne przyjęcia czy na święta. Mięso jest bardzo soczyste, aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cebulki oraz pieczarek nadaje mu jeszcze lepszego smaku. Schab zapiekany z pieczarkami to danie jednogarnkowe, które można przygotować dzień wcześniej a kolejnego tylko zapiec, tuż przed podaniem.
Mięso zaserwowane w ten sposób z pewnością posmakuje każdemu. Zazwyczaj danie to serwuję w towarzystwie tradycyjnych ziemniaków i surówki. Wam również polecam taki zestaw i zapraszam do zapoznania się z przepisem!
SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- mąka
- olej
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ketchupu
- 120 ml wody
Wykonanie
- Schab pokroić na plastry, natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką. Przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kawałki mięsa kolejno obtaczać w mące i obsmażać z obu stron na patelni.
- Cebulę pokroić w półkrążki. Pieczarki w plasterki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, następnie cebulę. Kolejno następną warstwę mięsa, cebula i na wierzch pieczarki.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i zalać nim mięso. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 90 minut, grzanie góra-dół.
Czy takie danie będzie równie dobrze smakować na drugi dzień po przygotowaniu?
oczywiście 🙂
Czym mogę zastąpić sos sojowy?
Super przepis,robie juz po raz drugi.