Sernik z jabłkami i kruszonką to idealny deser dla miłośników serników i szarlotek. Jest to połączenie tych dwóch popularnych wypieków.
Domowy sernik z jabłkami jest bardzo prosty do zrobienia i robi się go naprawdę szybko. Przygotowany jest bez spodu, a zamian za to na wierzchu znajduje się smaczna i chrupiąca kruszonka. Ponadto, do przygotowania sernika użyłam twarogu, nie mieląc go. Oczywiście możecie go zmielić i zazwyczaj tak robię, lecz tym razem na życzenie męża pominęłam ten krok, gdyż twierdzi, że w domowym wiejskim serniku ma być czuć grudki, taki pamięta z czasów dzieciństwa. Jeśli wolicie bardziej jednolity sernik, najlepiej zmielić twaróg 2-3 krotnie.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować domowy sernik z jabłkami i kruszonką. Po zapoznaniu się z przepisem sami się przekonacie, że przygotowanie tego wypieku jest naprawdę proste.
SERNIK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS
Liczba porcji: Forma 20×30 | Czas pieczenia: 50 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
MASA TWAROGOWA
- 150 g cukru
- 1 kg twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
WARSTWA JABŁKOWA
- 0,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki bułki tartej
KRUSZONKA
- 75 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Wykonanie
- Jajka, twaróg, cukier, proszek budyniowy i jogurt razem zmiksować.
- Blachę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do blachy przelać masę serową.
- Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę.
- Mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą tworząc kruszonkę.
- Jabłka wymieszać z cynamonem oraz bułką tartą.
- Jabłka ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach góra/dół przez 50 minut.