Śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą to wyjątkowa przekąska, która łączy w sobie tradycję z nutką nowoczesnego akcentu. Śledzie zyskują wyrazistego smaku dzięki aromatycznym dodatkom, takimi jak suszone pomidory, pietruszka i czerwona cebulka. Ten przepis z powodzeniem sprawdzi się na świąteczny stół, ale będzie również eleganckim dodatkiem na inną okazję.
Smakowita mieszanka słodkich, słonych i kwaśnych smaków sprawia, że danie to jest nie tylko pyszne, ale i pełne charakteru. Zapraszamy do zapoznania się z listą składników i prostym sposobem przygotowania tej wyjątkowej przekąski ze śledziem.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZERWONĄ CEBULĄ
Składniki
- 400 g filetów śledziowych al’a Matjas
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/2 szklanki oleju
Wykonanie
- Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić do moczenia na około 3 godziny. Co jakiś czas zmienić wodę. Odsączyć z wody i pokroić na kawałki o grubości około 2-3 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, przełożyć do miski.
- Czosnek obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Następnie dodać musztardę oraz ocet, wymieszać.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
- Pietruszkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Polecamy również sprawdzić nasze wcześniejsze przepisy na śledzika: śledzie po francusku, śledzie po węgiersku, śledzie w sosie koperkowym.