Śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą

Śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą

Śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą to wyjątkowa przekąska, która łączy w sobie tradycję z nutką nowoczesnego akcentu. Śledzie zyskują wyrazistego smaku dzięki aromatycznym dodatkom, takimi jak suszone pomidory, pietruszka i czerwona cebulka. Ten przepis z powodzeniem sprawdzi się na świąteczny stół, ale będzie również eleganckim dodatkiem na inną okazję.



Smakowita mieszanka słodkich, słonych i kwaśnych smaków sprawia, że danie to jest nie tylko pyszne, ale i pełne charakteru. Zapraszamy do zapoznania się z listą składników i prostym sposobem przygotowania tej wyjątkowej przekąski ze śledziem.

PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZERWONĄ CEBULĄ

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych al’a Matjas 
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju


Wykonanie

  • Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić do moczenia na około 3 godziny. Co jakiś czas zmienić wodę. Odsączyć z wody i pokroić na kawałki o grubości około 2-3 cm. 

  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, przełożyć do miski. 

  • Czosnek obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Następnie dodać musztardę oraz ocet, wymieszać. 

  • Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.

  • Pietruszkę drobno posiekać. 

  • Wszystkie składniki razem wymieszać, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. 


Śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą przepis
Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą
Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą


Polecamy również sprawdzić nasze wcześniejsze przepisy na śledzika: śledzie po francusku, śledzie po węgiersku, śledzie w sosie koperkowym.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 164

Dodaj komentarz

siedem + 3 =