Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie znam! Z pewnością wiele z Was także uwielbia to ciasto, ze względu na jego prostotę i cudowny smak. Najbardziej popularna jest oczywiście szarlotka z bezą i kruszonką z dodatkiem dużej ilości jabłek.
Szarlotka z bezą i kruszonką to ulubiony wypiek moich dzieciaków. Jest tak smaczna, że zazwyczaj, kiedy ją upiekę, cała znika w ten sam dzień. Dzieciaki jedzą jeszcze ciepłą prosto z blachy. Ja również uwielbiam taką szarlotkę, szczególnie jako dodatek do ulubionej kawy.
Szarlotka z bezą i kruszonką to ciasto, które piekę z przyjemnością. Sam zapach wydobywający się z piekarnika jest tak cudowny, że zawsze poprawia mi nastrój. Nie wspominając już o samym smaku, który jest nie do opisania. Do przygotowania szarlotki warto wybierać dobrej jakości jabłka, wówczas mamy pewność, że ciasto będzie naprawdę smaczne. Jabłka do główny składnik szarlotki, dlatego warto zadbać o ich jakość.
Szarlotka to ciasto, które można upiec w każdy zwykły dzień, ale także na specjalne okazje. To ciasto uwielbia każdy, dlatego będziemy mieć pewność, że każdy będzie zachwycony takim deserem.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na szarlotkę z kruszonką w moim wykonaniu. Przepis jest bardzo łatwy, starałam się dokładnie opisać każdy krok, by wszystko było zrozumiałe. Przygotowanie domowej szarlotki z tego przepisu to czysta przyjemność. Przekonajcie się sami!
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BEZĄ I KRUSZONKĄ
Przepis na blachę 35x24cm
Składniki:
KRUCHE CIASTO
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
BEZA
- 5 białek
- szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- budyń waniliowy bez cukru (40 g proszku)
DODATKOWO
- 1,2 – 1,4 kg wydrylowanych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
KRUCHE CIASTO
- Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć do lodówki na 30 minut.
- Wyjąc ciasto. 1/3 ciasta włożyć ponownie do lodówki.
- Pozostałe ciasto wykleić na dnie formy wyłożonej papierem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180°C grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
NADZIENIE
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste należy je lekko odcisnąć z soku. Dodać cynamon i wymieszać.
BEZA
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać stopniowo cukier.
- Dodać sok z cytryny, budyń w proszku i lekko zmiksować.
Wykonanie
- Na ciasto wyłożyć jabłka.
- Na jabłka wyłożyć pianę z białek.
- Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku 35-40 minut w temperaturze 180°C grzanie góra- dół.