Tradycyjny Sernik



Tradycyjny sernik to mój ulubiony deser. Jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, z pewnością podbije serca Waszych gości.

Ten smaczny wypiek o lekkiej konsystencji wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie go upiec w swoich domach 🙂

Składniki na spód:

  • 1, 5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • 1 cukier wanilinowy

Z podanych składników przygotować kruche ciasto i wyłożyć na blachę.

Składniki na ser:

  • 2 kg sera
  • 9 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

  • Ser mielimy przez maszynkę min 2 razy.
  • Oddzielić białka od żółtek. Do miski wrzucamy żółtka i ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując.
  • Następnie dodajemy budynie, kaszę oraz proszek do pieczenia, miksujemy do momentu połączenia składników.
  • W kolejnym etapie wlewamy roztopione masło.
  • Z pozostałych nam białek, odlewamy ok. 2, a resztę ubijamy na sztywną pianę. Gdybyśmy dodali wszystkie białka, nasz sernik mógłby stać się zbyt twardy.
  • Ubite białka mieszamy delikatnie z serem.
  • Wykładamy na wcześniej przygotowanie kruche ciasto.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni funkcja góra dół przez około 60 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

16 + czternaście =