Tradycyjny sernik to mój ulubiony deser. Jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, z pewnością podbije serca Waszych gości.
Ten smaczny wypiek o lekkiej konsystencji wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie go upiec w swoich domach 🙂
Składniki na spód:
- 1, 5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/3 kostki masła
- 1 cukier wanilinowy
Z podanych składników przygotować kruche ciasto i wyłożyć na blachę.
Składniki na ser:
- 2 kg sera
- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Ser mielimy przez maszynkę min 2 razy.
- Oddzielić białka od żółtek. Do miski wrzucamy żółtka i ucieramy z cukrem na gładką masę.
- Stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując.
- Następnie dodajemy budynie, kaszę oraz proszek do pieczenia, miksujemy do momentu połączenia składników.
- W kolejnym etapie wlewamy roztopione masło.
- Z pozostałych nam białek, odlewamy ok. 2, a resztę ubijamy na sztywną pianę. Gdybyśmy dodali wszystkie białka, nasz sernik mógłby stać się zbyt twardy.
- Ubite białka mieszamy delikatnie z serem.
- Wykładamy na wcześniej przygotowanie kruche ciasto.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni funkcja góra dół przez około 60 minut.