Wątróbka z jabłkiem i cebulą to chyba najlepszy sposób na serwowanie wątróbki. Jej smak jest perfekcyjny. Przepis na wątróbkę drobiową jest bardzo łatwy, a dodatkowo danie to jest bardzo tanie w przygotowaniu. Podroby można kupić za grosze, a powinniśmy czas od czasu wprowadzić je do swojego menu ze względu wartości zdrowotne. Wątróbka posiada dużo żelaza oraz witaminy B12.
Wątróbka z cebulą i jabłkiem to świetny pomysł na obiad czy kolację. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Polecam Wam tutaj bułeczki z patelni.
Jak zrobić wątróbkę?
Przygotowanie wątróbki należy rozpocząć od obtoczenia jej w mące, a następnie podsmażenia cebuli i jabłek. W międzyczasie należy usmażyć wątróbkę, a następnie wszystko razem połączyć i doprawić.
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem to bardzo smaczne danie, które budzi jednak wiele kontrowersji. Proszę Was jednak nie oceniajcie dania, zanim go nie spróbujecie 🙂
PRZEPIS NA WĄTRÓBKĘ Z JABŁKIEM I CEBULĄ
Składniki
- 700 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 jabłko
- mąka do panierowania
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie
- Wątróbkę drobiową dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, a następnie osuszyć ręcznikiem jednorazowym. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Na talerzyk wysypać drobinę mąki. Każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące i odkładać na bok na talerzyk.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie wykładamy ją na patelnię z odrobiną oleju i delikatnie podsmażamy.
- Jabłka obieramy za skórki, oczyszczamy z gniazd i kroimy w cienkie plastry. Wykładamy je na patelnię do duszącej się cebuli. Całość razem smażymy przez kilka minut, do momentu, aż jabłka będą miękkie.
- W międzyczasie przystępujemy do smażenia wątróbki. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, a następnie układamy na niej obtoczoną w mące wątróbkę. Smażymy z każdej strony do momentu, aż nabierze ładnego rumianego koloru.
- Do upieczonej wątróbki dodajemy cebulę z jabłkami. Całość dusimy kilka minut, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Można także dodać odrobinę papryki słodkiej.