Pyszne jajka faszerowane z dodatkiem szynki, szczypiorku i chrzanu. Sam farsz jest bardzo smaczny, że można by go wyjadać łyżeczką. Powstaje on przez wymieszanie żółtek ze startą na tarce szynką, posiekanym szczypiorkiem oraz majonezem i chrzanem.
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na liście wielkanocnego menu. Chociażby dlatego, że to właśnie jajka kojarzą nam się z Wielkanocą. Wówczas przygotowujemy pyszny żurek z dodatkiem święconego jajka, sałatki wielkanocne i faszerowane jajka.
Jajka faszerowane szynką mogę polecić każdemu, nie znam osoby, która ich nie lubi. Ich smak jest nie do opisania. Wręcz rozpływają się w ustach! Kiedy skosztujecie jednego, z pewnością sięgniecie po więcej.
Mój przepis na jajka faszerowane jest sprawdzony, bardzo smaczny i godny polecenia. Dodatkowo musicie także spróbować jajek faszerowanych, które prezentowałam we wcześniejszych wpisach. Znajdziecie tam przepisy na jajka faszerowane ćwikłą, a także jajka faszerowane szynką w wersji bez chrzanu, równie smaczne!
PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE
Składniki
- 6 jajek
- 100 g szynki z kurczaka
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy, przekrawamy na pół i oddzielamy żółtka od białek.
- Szynkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, szczypiorek drobno siekamy.
- Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy do nich startą szynkę, szczypiorek, majonez oraz chrzan. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Gotowy farsz nakładamy na białka jajek i układamy na półmisku.