Zapiekanka gyros z mięsem mielonym to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Idealna dla miłośników domowych smaków. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna, idealnie doprawiona i rewelacyjna w smaku.
W jej skład wchodzi mięso mielone, ja wybrałam z indyka, ale możecie również wybrać kurczaka czy mięso wieprzowe. Do tego makaron, ogórki konserwowe, papryka, cebulka oraz ciągnący się ser. Oczywiście całość połączona jest sosem na bazie jogurtu naturalnego, majonezu u ketchupu.
Ta kolorowa i pyszna zapiekanka gyros z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni jej smakiem. Smacznego!
ZAPIEKANKA GYROS Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS
Składniki
- 160 g makaronu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 120 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy.
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, przyprawą gyros. Przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy.
- Paprykę oraz ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, ketchupem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron, następnie mięso z cebulą, paprykę, ogórki, na całość rozprowadzamy przygotowany sos i posypujemy tartą mozzarellą.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.