Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią. Przepis jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. W sezonie, kiedy w naszym kraju cukinii pod dostatkiem, warto przygotować tę pyszną zapiekankę na obiad.
Cukinia fajnie smakuje w zapiekanej wersji i świetnie komponuje się z kurczakiem, papryką oraz serem camembert. Całość zapieczona razem sprawia, że zapiekanka makaronowa z cukinią jest bardzo aromatyczna i pyszna. Jeśli lubicie smaczne i szybkie dania obiadowe, zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią, będzie idealnym wyborem! Zapraszam na przepis.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g makaronu
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 papryka czerwona
- 100 g sera camembert
- 125 ml bulionu
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na złoty kolor.
- Na osobną patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy.
- Paprykę kroimy w paseczki, cukinię w półkrążki, dodajemy do cebuli. Całość chwilkę podsmażamy i zalewamy bulionem, gotujemy kilka minut, aż połowa bulionu odparuje.
- Do duszących się warzyw dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i chwilkę razem dusimy. Dodajemy pokrojony ser camembert oraz śmietankę kremówkę. Podgrzewamy kilka minut.
- Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do niego zawartość patelni i mieszamy. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.