Smaczny i przede wszystkim bardzo łatwy w przygotowaniu gulasz z żołądków drobiowych to idealny pomysł na syty i tani obiad. Podroby, do których zaliczamy żołądki, można kupić za bardzo małe pieniądze. Niestety bardzo często mijamy je w sklepie, co jest dużym błędem. Wbrew pozorom dobrze przyrządzone żołądki drobiowe mogą smakować naprawdę świetnie.
Gulasz z żołądków drobiowych wielu osobom nie kojarzy się zbyt wyśmienicie, jednak jeśli wypróbujecie poniższy przepis, z pewnością zmienicie zdanie.
Żołądki dodatkowo posiadają wiele cennych składników odżywczych takich jak białko, witaminy oraz składniki mineralne.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne żołądki z grzybami. Jestem pewna, że posmakuje nawet tym, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować dań z ich dodatkiem.
PRZEPIS NA GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW
Składniki
- 0,5 kg żołądków drobiowych
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie
- Żołądki umyć, oczyścić z błon, gotować z przyprawami przez ok. 2 godz. – do miękkości.
- Po upływie czasu odcedzić, pozostawić szklankę wywaru. Przestygnięte żołądki pokroić w paseczki.
- Cebulę posiekać w kosteczkę, zeszklić na maśle. Przyprawić pieprzem i solą.
- Grzyby pokroić w paseczki, marchew w kostkę i dodać do cebuli. Dusić, dodając odłożony wywar. Doprawić i dusić jeszcze przez około 20 minut.
- Zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Zagotować.
- Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.