Żołądki z Grzybami – Gulasz z Żołądków Drobiowych



Smaczny i przede wszystkim bardzo łatwy w przygotowaniu gulasz z żołądków drobiowych to idealny pomysł na syty i tani obiad. Podroby, do których zaliczamy żołądki, można kupić za bardzo małe pieniądze. Niestety bardzo często mijamy je w sklepie, co jest dużym błędem. Wbrew pozorom dobrze przyrządzone żołądki drobiowe mogą smakować naprawdę świetnie.

Gulasz z żołądków drobiowych wielu osobom nie kojarzy się zbyt wyśmienicie, jednak jeśli wypróbujecie poniższy przepis, z pewnością zmienicie zdanie.

Żołądki dodatkowo posiadają wiele cennych składników odżywczych takich jak białko, witaminy oraz składniki mineralne.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne żołądki z grzybami. Jestem pewna, że posmakuje nawet tym, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować dań z ich dodatkiem.



PRZEPIS NA GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW

Składniki

  • 0,5 kg żołądków drobiowych
  • 200 g pieczarek 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie

  • Żołądki umyć, oczyścić z błon, gotować z przyprawami przez ok. 2 godz. – do miękkości.
  • Po upływie czasu odcedzić, pozostawić szklankę wywaru.  Przestygnięte żołądki pokroić w paseczki. 
  • Cebulę posiekać w kosteczkę, zeszklić na maśle. Przyprawić pieprzem i solą. 


  • Grzyby pokroić w paseczki, marchew w kostkę  i dodać  do cebuli. Dusić, dodając odłożony wywar. Doprawić i dusić jeszcze przez około 20  minut.
  • Zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Zagotować.
  • Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

1 × pięć =