Ciasto 7 days to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem wszystkim nam znanych rogalików 7 days w wersji mini. Te małe i puszyste rogaliki nadają ciastu wyjątkowego smaku, nuty słodkości, a także ciekawego wyglądu.
Najładniej wygląda kawałek ciasta, w którym znajduje się rogalik przecięty w połowie. Wygląda to naprawdę świetnie. Takie ciasto to idealny wypiek na każdą nadarzającą się okazję. Będzie idealnym wyborem na rodzinne przyjęcia, szczególnie organizowane dla tych najmłodszych. Dzieciaki uwielbiają te rogaliki. Ciasto 7 days to także idealny wybór na inne okazje jak na przykład święta czy sylwester. Pięknie będzie prezentowało się na stole pośród innych smakołyków.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty, a zarazem ciekawy przepis na pyszne ciasto 7 days. Puszysty biszkopt z dodatkiem masy śmietanowej i malutkich rogalików z dodatkiem czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia. Chcecie się przekonać. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO 7 DAYS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 120 g mąki
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka przezroczysta
- 200 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie mini 7 days
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej piany.
- Zmniejszamy obroty miksera, a następnie stopniowo dodajemy żółtka.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, stopniowo dodając serek mascarpone. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę.
- Na 1 blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy śmietanowej. Na masie układamy rogaliki 7 days.
- Na rogaliki wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, do stężenia.
A jeśli bym chciała zrobić w dużej blaszce to jakie miałyby być proporcje ?
proszę zwiększyć porcję składników o 1/3 🙂