Mocno kakaowe ciasto z kremem o nazwie czarna mamba. Wygląda bardzo elegancko i okazale i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto śmiało można przygotować na specjalne okazje, ponieważ jest pyszne. Będzie świetnym wyborem na urodziny najbliższych, a także na święta.
Przepis na ciasto czarna mamba jest bardzo posty. Furorę robi tutaj czarny biszkopt, który fajnie smakuje, ale także pięknie wygląda. Dodatek delikatnego kremu na bazie śmietanki i mascarpone idealnie pasuje do czarnego biszkopta.
PRZEPIS NA CIASTO CZARNA MAMBA
Składniki
CZARNY BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego kakao
- 160 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 100 g czekolady deserowej
- kilka bezików do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je nieco wcześniej wyjąć z lodówki lub ogrzać w ciepłej wodzie. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy do połączenia składników.
- Przesianą mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównując wierzch. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na jeden blat czarnego biszkopta, przykrywamy drugim biszkoptem, a jego wierzch dekorujemy pozostałą masą.
- Czekoladę ścieramy na tarce i wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Gdzie kupię czarne kakao?:)
Kupiłam w Carrefour 🙂