Szukasz pomysłu na prosty i smaczny deser do popołudniowej kawy czy herbaty? To ciasto czekoladowe w 15 minut sprawdzi się idealnie! Mimo, że jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, to zadowoli każde podniebienie, bo wręcz rozpływa się w ustach. Można powiedzieć, że w prostocie siła, dlatego nawet osoba początkująca w kuchni z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem tego pysznego ciasta czekoladowego.
CIASTO CZEKOLADOWE W 15 MINUT PRZEPIS
Czas przygotowania: do 15 minut | Czas pieczenia: 25 minut
Składniki
- 3 tabliczki czekolady (2x deserowa + 1 mleczna)
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
1. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką.
2. Połamane na mniejsze kawałki czekolady oraz masło przełożyć do rondelka. Rozpuścić na małym ogniu.
3. Następnie dodać masę jajeczną oraz mąkę. Całość wymieszać energicznie, by nie było grudek.
4. Masę przelać do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut.
Poniżej mamy dla Was również krótki filmik z przepisem na to pyszne ciasto czekoladowe.
Czy masę jajeczną podgrzewac w rozpuszczonej czekoladzie
Zapraszam do zapoznania się z filmikiem, na końcu wpisu, gdzie wszystko jest dokładnie pokazane 🙂