Przedstawiam najłatwiejszy i najszybszy przepis na ciasto murzynek, który przygotujecie w 5 minut! Idealny wypiek na każdą okazję. Zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje. Murzynek z tego przepisu jest bardzo mięciutki, wilgotny i bardzo puszysty. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego do filiżanki kawy, ciasto murzynek będzie idealnym dodatkiem.
CIASTO MURZYNEK W 5 MINUT PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: forma 24×24 cm
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 400 g kefiru
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub innego
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Mieszamy do połączenia.
2. Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy olej, kefir oraz dodajemy dżem. Mieszamy dokładnie trzepaczką do połączenia składników.
3. Do mokrych składników przesypujemy suche i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
5. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto murzynek krok po kroku.
Ciasto jest przepyszne i rzeczywiście robi się w 5 minut <3