Ciasto Paryski Kochanek to bardzo smaczny deser, który wręcz rozpływa się w ustach, a dodatkowo jest bez pieczenia.
Zapewne wiecie, że uwielbiam ciasta bez pieczenia i jak wspomniałam we wcześniejszych wpisach, będę Was często obdarowywać przepisami na te cuda. A kocham je za to, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo nie wymagają konieczności posiadania piekarnika. Wiem, że w dzisiejszych czasach raczej każdy go posiada, ale po co go włączać, spoko można przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na bardzo smaczne ciasto o nazwie Paryski Kochanek. Jest ono bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki.
PRZEPIS NA CIASTO PARYSKI KOCHANEK
Składniki
- 500 ml śmietany 30%
- 3 galaretki przeźroczyste
- duża paczka delicji
- ok. 20 herbatników
Wykonanie
- Blachę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników.
- Dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Pod koniec wlewać powoli ostudzoną galaretkę. Gotową masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby zaczęła tężeć.
- Lekko tężejącą masę rozprowadzić na herbatnikach. Na masę ułożyć delicje. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- W między czasie przygotować trzecią galaretkę, rozpuścić ją w 500 ml wrzątku, odstawić do ostudzenia.
- Lekko tężejącą galaretkę wylać na stężałe ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Czy zamiast herbatników można blachę wyłożyć biszkoptami okrągłymi lub krakersami?
Myślę, że tak 🙂
Czy można dać 650 ml śmietany 30%? Akurat mam takie opakowanie
Myślę że tak 🙂
Czy zamiast przezroczystej galaretki do śmietanki można dać truskawkową a na górę agrestową
Tak oczywiście 🙂
Czy zamiast śmietany 30 można dać 36 ?
Można 🙂