Ciasto różowa pantera to kolejny smakołyk zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Pewnie już zauważyliście, że jestem ogromną fanką ciast bez pieczenia, dlatego też przygotowuję dla Was mnóstwo przepisów na tego typu słodkości.
Ciasta bez pieczenia uwielbiam między innymi za prostotę i szybkość wykonania. Bo jak sami zauważyliście, ciasta bez pieczenia są banalnie łatwe i ekspresowe w przygotowaniu, co jest ich ogromną zaletą.
Tym razem w naszym domu zagościło ciasto różowa pantera. Ciasto o cudownym różowym kolorze i rewelacyjnym smaku.
Ciasto różowa pantera składa się z delikatnych ciasteczek biszkoptowych, masy na bazie sera twarogowego, śmietany 30% i galaretek. Całość daje cudowny efekt smakowy, dlatego też polecam ten deser każdemu z Was.
Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami ciast bez pieczenia, różowa pantera będzie dla Was idealna! Zapraszam do zapoznania się z przepisem, na pewno nie pożałujecie.
PRZEPIS NA CIASTO RÓŻOWA PANTERA
Składniki
MASA
- 1 kg sera twarogowego
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki malinowe
- 1/2 szklanki cukru
- 500 ml wody
GALARETKA
- 800 ml wody
- 2 galaretki malinowe
DODATKOWO
- 250 g biszkoptów okrągłych
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×35 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na blaszce ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego.
- Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać twaróg. Pod koniec ubijania wlać schłodzoną, ale ciągle płynną galaretkę.
- Połowę masy rozprowadzić na biszkoptach. Następnie ułożyć na niej kolejną warstwę biszkoptów i rozprowadzić resztę masy. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
- Kolejne dwie galaretki malinowe rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę rozprowadzić na masie. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.