Ciasto leśny mech to bardzo popularny wypiek, który cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, jest bardzo smaczne i dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie w sezonie letnim, kiedy chętnie sięgamy po lekkie i delikatne wypieki.
Ciasto leśny mech zainspirowało mnie do przygotowania deserków z biszkoptem szpinakowym, lekką masą na bazie śmietanki kremówki. Całość udekorowałam granatem, który idealnie pasuje do tego deseru. Zależało mi na tym, by był to bardzo prosty i lekki deser i taki też jest.
Zapraszam wszystkich miłośników domowych deserów do zapoznania się z przepisem. Deserki leśny mech będą idealną przekąską na rodzinne spotkania, przyjęcia czy inne okazje.
PRZEPIS NA DESERKI LEŚNY MECH
Składniki
- 100 g świeżego szpinaku
- 65 g mąki pszennej
- 70 g oleju
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 owoc granatu
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtko, mieszamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszamy.
- Szpinak blendujemy na mus, wlewamy olej i mieszamy. Całość wlewamy do naszej masy, mieszamy do połączenia składników.
- Otrzymaną masę przelewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka.
- Przestygnięty biszkopt skubiemy i rozdrabniamy za pomocą dłoni.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.
- Deserki układamy w szklaneczkach lub pucharkach, na spód wykładamy biszkopt szpinakowy, następnie bita śmietana i znów biszkopt szpinakowy. Wierzch dekorujemy granatem.