Pierniczki to pyszne ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Już samo ich pieczenie wypełni dom cudownym korzennym zapachem.
Szykowanie pierniczków wspólnie z rodziną jest nie tylko przyjemne, ale i pozwala poczuć magię świąt. Domowe pierniczki świąteczne można po upieczeniu dowolnie dekorować, czy to polewą czekoladową, lukrem czy kolorowymi posypkami — możliwości są nieograniczone. Pierniczki z tego przepisu są naprawdę przepyszne i bardzo ładnie wyglądają po upieczeniu. Pierniczkami możemy zajadać się zaraz po upieczeniu, ale możemy je również przechować w zamkniętych pojemnikach bardzo długo, nawet do 3 miesięcy!
DOMOWE PIERNICZKI PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Czas pieczenia: 10 minut | Liczba porcji: ok. 130 ciasteczek
Składniki
- 300 g masła
- 250 g cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 250 g miodu (płynnego)
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Do garnka przekładamy masło, miód, cukier, kakao, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Dodajemy do przestygniętej masy i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy jeszcze śmietankę.
4. Ciasto rozwałkowujemy na desce podsypaną mąką na grubość ok. 0,5 cm.
5. Z ciasta wykrawamy foremkami dowolne kształty i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
6. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Studzimy na kratce.