Domowe pierniczki

Domowe pierniczki

Pierniczki to pyszne ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Już samo ich pieczenie wypełni dom cudownym korzennym zapachem.



Szykowanie pierniczków wspólnie z rodziną jest nie tylko przyjemne, ale i pozwala poczuć magię świąt. Domowe pierniczki świąteczne można po upieczeniu dowolnie dekorować, czy to polewą czekoladową, lukrem czy kolorowymi posypkami — możliwości są nieograniczone. Pierniczki z tego przepisu są naprawdę przepyszne i bardzo ładnie wyglądają po upieczeniu. Pierniczkami możemy zajadać się zaraz po upieczeniu, ale możemy je również przechować w zamkniętych pojemnikach bardzo długo, nawet do 3 miesięcy!

DOMOWE PIERNICZKI PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut | Czas pieczenia: 10 minut | Liczba porcji: ok. 130 ciasteczek

Składniki

  • 300 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g miodu (płynnego)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie

1. Do garnka przekładamy masło, miód, cukier, kakao, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do przestygnięcia.

2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Dodajemy do przestygniętej masy i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy jeszcze śmietankę.

4. Ciasto rozwałkowujemy na desce podsypaną mąką na grubość ok. 0,5 cm.

5. Z ciasta wykrawamy foremkami dowolne kształty i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

6. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Studzimy na kratce.



Domowe pierniczki przepis
Przepis na domowe pierniczki
Pierniczki


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 284

1 komentarz

  1. Są miękkie, rozpływające się w ustach i idealne na świąteczny czas. Szybki i prosty przepis na pierniczki, który nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. Ja dodałam do ciasta szczyptę gałki muszkatołowej.

Dodaj komentarz

pięć × dwa =