Domowe wafle z mlekiem w proszku to świetny pomysł na słodką przekąskę dla każdego. Uwielbiają je szczególnie najmłodsi! Pokrojone w różne kształty za każdym razem mogą wyglądać inaczej. U nas w domu takie domowe wafle świetnie się sprawdzają, podczas rodzinnych spotkań, a także obowiązkowo muszą pojawi się na świątecznym stole, dzieciaki zawsze o nie pytają.
Przepis na domowe wafle jest bardzo prosty, a same wafelki szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Pamiętajcie, by postępować zgodnie z instrukcją, dodając mleko w proszku do letniej, a nie całkiem zimnej masy, gdyż po całkowitym złączeniu jej z mlekiem w proszku może być zbyt gęsta i ciężka w rozprowadzeniu.
PRZEPIS NA DOMOWE WAFLE
Składniki
- 1 opakowanie wafli (5 sztuk)
- 320 g mleka w proszku
- 200 g masła
- 4 łyżki kakao
- 120 g cukru
- 150 ml mleka
Wykonanie
- Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz masło. Całość podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Do letniej (nie zimnej) masy partiami dodajemy mleko w proszku, miksując mikserem na niskich obrotach.
- Na papierze kładziemy pierwszy andrut i rozprowadzamy na nim część przygotowanej masy. Na masie kładziemy drugi andrut, znów masa, andrut i tak do wyczerpania składników.
- Andrut zawijamy w papier i dociskamy np. drewnianą deską. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.