Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie. Głównym powodem jest jego cudowny smak i kruchość. Kolejną jego zaletą jest to, że z jego dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, przekąsek oraz deserów i to w ekspresowym tempie. U mnie w lodówce zawsze leży jeden egzemplarz, który wykorzystuję w sytuacjach, kiedy niespodziewanie odwiedzą nas znajomi, lub gdy najdzie mnie ochota na coś smacznego i szybkiego.
Ciasto francuskie świetnie smakuje w wersji na słodko i na słono. U mnie w domu tym razem zagościły pyszne francuskie trójkąty z pieczarkami. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, na różnego rodzaju imprezach domowych, czy innych okazjach. Takie trójkąciki z ciasta francuskiego można również zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. Dodatkowo są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis!
FRANCUSKIE TRÓJKĄTY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 150 g mozzarelli
- sól
- pieprz
- ketchup
Dodatkowo
- 1 jajko
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i smażymy do miękkości.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z cebulą i dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ser mozzarella ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki o boku około 10 cm. Na każdy z nich nakładamy odrobinę ketchupu, startego sera oraz łyżkę pieczarek z cebulą. Sklejamy brzegi, tworząc trójkąty i dociskamy widelcem. Wierzch nacinamy lekko nożem.
- Gotowe trójkąty z ciasta francuskiego wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy kolejno smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia.
Polecam także inne przekąski z ciasta francuskiego: