Wieniec imprezowy to idealna przekąska na każdą nadarzającą się okazję. Fajnie prezentuje się na stole, świetnie smakuje, na pewno zachwyci każdego gościa.
Imprezowy wieniec to obowiązkowa pozycja w menu na każdej imprezie. Idealnie sprawdzi się na święta, sylwestra czy przyjęcie ze znajomymi. Świetnie smakuje w wersji na ciepło i na zimno. Można go serwować z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego.
Taki wieniec imprezowy sam w sobie jest dekoracją stołu. Wystarczy wyłożyć go na okrągłą deskę, w środek wstawić miseczkę z sosem i gotowe. Goście będą sami odrywać po kawałku wieńca, a następnie maczać go w zaserwowanym sosie. Taka przekąska to również świetna zabawa jedzeniem, uwierzcie mi, że najszybciej zniknie ze stołu.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny wieniec imprezowy. Przepis ten możecie w dowolny sposób modyfikować, zmieniając składniki farszu. Dzięki temu za każdym razem będzie smakował inaczej.
PRZEPIS NA IMPREZOWY WIENIEC
Składniki
CIASTO
- 450 g mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 9 g drożdży instant
FARSZ
- 150 g ulubionej szynki
- 100 g żółtego sera
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
SOS
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- pierz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
DODATKOWO
- 1 jajko
- garść sezamu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie
- Drożdże instant oraz cukier wsypać do miski. Wlać ciepłe mleko, całość wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po upływie czasu dodać jajka, przesianą mąkę, sól oraz masło. Całość mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić na 60 minut.
- Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na cienki prostokąt.
- Szynkę oraz ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, kukurydze odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, zioła prowansalskie oraz pieprz, wymieszać.
- Farsz rozprowadzić na cieście, a następnie całość zawinąć w roladę. Kolejno pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm.
- Kawałki ciasta przenieść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, układając je na kształt koła. Posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z przyprawami. Odstawić na 30 minut, do wyrośnięcia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut, do zarumienienia.
- Serwować z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy.