Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym to kolejna smaczna propozycja na obiad. Danie smakuje naprawdę świetnie, jest banalnie proste, a jednocześnie oryginalne. Głównym składnikiem jest filet z kurczaka, który połączyłam z papryką cukinią, a całość zanurzona jest w aromatycznym sosie curry na bazie mleka kokosowego. Prawdziwe niebo w gębie!
Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym najlepiej smakuje z ryżem, ale można oczywiście zaserwować go z ziemniakami. Danie to nie wymaga surówki, ponieważ w sosie są warzywa, jeśli jednak macie na nią ochotę to oczywiście możecie podać je z surówką.
Przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym jest bardzo prosty. Na pewno nie będziecie mieli kłopotów z jego przygotowaniem. Czas przygotowania to około 20 minut, co świadczy o tym, że jest to naprawdę szybkie danie.
KURCZAK CURRY Z CUKINIĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 1 mała cukinia
- 1 mała papryka czerwona
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 cm świeżego imbiru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w plastry.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy cebulę oraz czosnek i razem podsmażamy.
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką słodką, curry, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnie z cebulą i czosnkiem i razem podsmażamy.
- Paprykę czerwoną kroimy w paseczki, cukinię w półplastry. Przekładamy na patelnię i razem dusimy przez kilka minut. Podczas duszenia zawartość patelni możemy podlać kilkoma łyżkami wody.
- Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę, curry, starty na tarce imbir, sos sojowy, całość mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.