Kurczak po toskańsku to fajny pomysł na obiad dla całej rodziny. Delikatny i aromatyczny sos, soczyste mięso, suszone pomidory i szpinak – połączenie idealne! A całe danie można przygotować w bardzo szybki i prosty sposób.
Przepis na kurczaka po toskańsku jest naprawdę bardzo prosty. W tym daniu nie ma nic trudnego, zawsze wychodzi pyszne i zawsze się udaje. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce, które przygotowywane zbyt często mogą się po prostu przejeść.
Zapraszam wszystkich miłośników nowych smaków na pysznego kurczaka po toskańsku. Na pewno będziecie zachwyceni jego smakiem, a także prostym przepisem.
KURCZAK PO TOSKAŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 2 garści świeżego szpinaku
- 250 ml bulionu
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (u mnie gyros)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Wykonanie
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie każdy z nich przekrawamy wzdłuż na dwa cieńsze filety.
- Gotowe kawałki mięsa doprawiamy papryką słodką, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, z obu stron.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
- Kawałki mięsa obtaczamy w mące i przekładamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy z obu stron.
- Na patelnię wlewamy gorący bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 25 minie.
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- Śmietankę mieszamy z mlekiem i mąką ziemniaczaną.
- Po upływie czasu do mięsa dodajemy pokrojone pomidory, śmietankę z mlekiem i mąką. Wrzucamy szpinak i mieszamy. Całość podgrzewamy, mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
- Gotowe danie serwujemy z ziemniakami i surówką, tutaj idealnie pasuje surówka z selera.