
Szukasz pomysłu na danie obiadowe, które będzie smakować jak z dobrej restauracji? Makaron z kurczakiem w sosie z pieczonych warzyw to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Makaron z kurczakiem w sosie z pieczonych warzyw to idealne połączenie prostoty i głębi smaku. Warzywa pieczone w piekarniku zyskują wyjątkowy aromat, dzięki któremu sos na ich bazie trudno porównać z gotowymi sosami ze sklepu. Wszystko w tym daniu idealnie do siebie pasuje i tworzy niezwykłą kompozycję smakową, która zapada w pamięci na długo.
MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE Z PIECZONYCH WARZYW PRZEPIS
Czas przygotowania: 1,5-2 godz. | Liczba porcji: 4
Składniki
- 1 papryka żółta
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- 400 g fileta z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego Primo
- 1 łyżka parmezanu
- 150 g makaronu
- sól
- pieprz
- kilka gałązek pietruszki
Wykonanie
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i przekroić na ćwiartki. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie gyros, papryka słodka, sól i pieprz. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Upieczone warzywa zblendować, dodać do nich jogurt naturalny, wymieszać. Przełożyć na patelnię z kurczakiem, dodać parmezan i wymieszać. Dodać ugotowany makaron przemieszać i podgrzewać 2-3 minuty. Posypać posiekaną pietruszką.

