Zobaczcie, jak powstaje szybkie i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na ekspresowy obiad! Makaron ze szpinakiem, marchewką i gorgonzolą to danie, które można przygotować w 15 minut.
To jeden z moich ulubionych przepisów na obiad, kiedy nie mam czasu na stanie w kuchni przy garach, a zależy mi na tym, by zjeść coś ciepłego i pożywnego.
Przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą w 15 minut to danie, które posmakuje wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Do przygotowania tego dania możecie wybrać dowolny makaron, ja wybrałam świderki, ponieważ akurat taki miałam pod ręką. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
MAKARON ZE SZPINAKIEM, MARCHEWKĄ I GORGONZOLĄ
Składniki
- 150 makaronu
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 100 g sera gorgonzola
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 3 ząbki czosnku
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, w osolonej wodzie, nie wylewając wody, ponieważ przyda się później.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki i przekładamy na patelnię z cebulą.
- Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry, przekładamy na patelnię i podsmażamy.
- Po kilku minutach, na patelnię przekładamy szpinak i dusimy, do momentu aż zmniejszy swoją objętość.
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię, całość dusimy kilka minut i podlewamy kilkoma łyżkami wody z makaronu.
- Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię. Podgrzewamy do momentu jej roztopienia. Kolejno na patelnię przelewamy śmietankę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką.
- Całość razem podgrzewamy kilka minut, a następnie na patelnię wykładamy makaron, delikatnie mieszamy.