Napoleonka na Krakersach w 15 minut



Napoleonka to potocznie mówiąc kremówka, zazwyczaj przygotowywana z ciasta francuskiego z dodatkiem pysznej masy budyniowej.

Tradycyjna napoleonka oczywiście najlepiej smakuje z ciastem francuskim, które przygotujemy sami. Proces wykonania samego ciasta jest dosyć czasochłonny, dlatego też można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie lub zastąpić je herbatnikami lub krakersami.

Napoleonka na krakersach to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.  Szczególnie osobom, które lubią budyniowe kremy. Przygotowanie napoleonki na krakersach zajmuje zaledwie 15 minut.



Napoleonka na krakersach to ciasto niewymagające żadnych zdolności kulinarnych, ponieważ robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze w błyskawiczny sposób. Sprawdźcie sami, oto nasza napoleonka w 15 minut!

We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis na napoleonkę na herbatnikach.

NAPOLEONKA NA KRAKERSACH – PRZEPIS

Składniki

*na dużą blachę

  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 paczki słonych krakersów
  • 5 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe

*u mnie szklanka ma 250 ml



Przygotowanie

  • Blaszkę wyłożyć krakersami.
  • Zagotować cztery szklanki mleka, z dodatkiem cukru i cukru waniliowego i masła, tak by masło się rozpuściło.
  • W misce zmiksować dokładnie szklankę mleka, mąkę, żółtka i budynie.
  • Ubitą masę wlać do gotujące się mleka. Całość dokładnie mieszać cały czas do momentu zagotowania tak, by nie było grudek.
  • Gorącą masę wylać na krakersy, wyrównać.
  • Przykryć drugą warstwą krakersów.
  • Pozostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

osiemnaście − czternaście =