Delikatne, puszyste i pyszne pączki kładzione z jabłkami. Doskonały przepis na tłusty czwartek i nie tylko. Te pączki kładzione łyżką są ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i można smażyć.
Dodatek jabłka w pączkach dodaje ich delikatności i słodyczy. Pączki smakują naprawdę świetnie i co najważniejsze czas ich przygotowania to dosłownie 10 minut! Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PĄCZKI KŁADZIONE Z JABŁKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 większe jabłka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka octu
Wykonanie
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Jajka wymieszać z jogurtem naturalnym, startymi na tarce jabłkami, cukrem i spirytusem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszać.
- W dużym garnku rozgrzać olej.
- Łyżkę moczyć w oleju, następnie nabierać porcję ciasta i wykładać bezpośrednio na olej. Smażyć na rumiano z każdej strony.
- Pączki wykładać na deskę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.