Pączki pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków smażonych. Zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób twierdzi, że pączki to pączki smażone na głębokim tłuszczu, a nie pieczone w piekarniku. Tradycyjne pączki smażone są wilgotniejsze i miększe niż te z piekarnika.
Pączki pieczone przygotowane są z takiego samego ciasta, jak te smażone. Różnią się tylko końcową obróbką. Dodatkowo są mniej kaloryczne i nie ociekają tłuszczem. Wiele osób, które nie mogą sobie pozwolić na takie tłuste rzeczy, chociażby ze względu na zdrowie, lub osoby będące na diecie z pewnością chętnie sięgną po przepis na pączki z piekarnika.
Czy pączki pieczone można uznać za pączki dietetyczne lub fit pączki? Oczywiście że tak, ponieważ w porównaniu do tradycyjnych pączków smażonych mają o wiele mniej kalorii. Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować domowe pączki z piekarnika. Dla mnie są bardzo smaczne i bardzo często goszczą u nas w domu.
PRZEPIS NA PĄCZKI PIECZONE W PIEKARNIKU
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo
- marmolada/dżem
- cukier puder
- jajko do smarowania
Wykonanie
- Do ciepłego (niegorącego) mleka wsypujemy pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Po upływie czasu do zaczynu dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę oraz żółtka i jajko. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub robota. Kolejno dodajemy roztopione, przestygnięte masło. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale bez obaw takie ma być.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski, oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
- Po upływie czasu ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagniatamy i dzielimy na części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na placek o grubości 2 cm i wykrawamy kółeczka.
- Pączki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
- Po upływie czasu pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia. Upieczone pączki odstawiamy do przestygnięcia, a następnie za pomocą szprycy nadziewamy ulubionym dżemem czy marmoladą. Kolejno posypujemy cukrem pudrem.