Pasta z cukinii to idealne smarowidło na kanapki, a także świetny dodatek do zapiekanek czy grzanek. Warto ją przygotować, szczególnie w sezonie, kiedy w naszym kraju rośnie cukinia. Wówczas jest jej pod dostatkiem i możemy pokusić się o przygotowanie smacznych dań i przekąsek z cukinii.
Polecam Wam pyszną pastę kanapkową z cukinii, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, ale także:
- Pizzerinki z cukinii
- Zapiekanki z cukinii
- Placki z cukinii i kurczaka
- Placki z cukinii i marchewki
- Ketchup z cukinii
- Pasztet z Cukinii
Ponadto cukinia należy do dosyć tanich warzyw, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Pasta kanapkowa z cukinii jest naprawdę bardzo smaczna. Składa się z kilku prostych składników i jest łatwa w przygotowaniu. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PASTA KANAPKOWA Z CUKINII – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 3 jajka
- 1 mała cukinia
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę kroimy w drobną kosteczekę, podsmażamy na łyżeczce masła.
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do miski przekładamy jajka, ser żółty oraz przestygniętą cukinię z cebulką. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Całość mieszamy do połączenia składników.