Proziaki to pyszne domowe placuszki, przygotowywane potocznie mówiąc na prozie, czyli sodzie, stąd też ich nazwa. W niektórych regionach mówi się na nie także chlebki sodowe lub placki na sodzie.
Przepis na proziaki jest bardzo stary, ponieważ bardzo dawno temu nasze babcie i prababcie przygotowywała je na kuchniach kaflowych. Takie proziaki były najsmaczniejsze. Niestety w obecnych czasach mało kto posiada taką kuchnie w swoim domu, dlatego też musimy znaleźć inny sposób na ich przygotowanie. Szukać daleko nie trzeba , ponieważ mając w kuchni patelnie, a zakładam, że każdy ją ma, możemy przygotować proziaki właśnie na niej.
W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam przepis na proziaki z patelni. W swoim smaku przypominają właśnie te, które przygotowywały nasze babcie. Domowe proziaki możemy spożywać w wersji na słodko, jak i na słono. Ja najbardziej lubię proziaki z pasztetem i ogórkiem kiszonym, dzieciaki zaś z dżemem.
PRZEPIS NA PROZIAKI
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i sodę. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz wlewamy kefir.
- Całość wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta (może być lekko klejące).
- Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.
- Przy pomocy miseczki lub dużego kubka wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm.
- Gotowe krążki z ciasta odstawiamy na 15 minut i przykrywamy ściereczką.
- Rozgrzewamy patelnię na średni poziom, kładziemy na nią nasze proziaki. Pieczemy ok. 10-13 minut. Co 2 minuty obracamy z jednej strony na drugą. W ten sposób możemy skontrolować poziom zarumienienia i uniknąć przypalenia.
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe prosto z patelni.