Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu to klasyczne danie jednogarnkowe, idealne na rodzinny obiad. Całe danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. 



Moja rodzina wręcz je uwielbia, bardzo często przygotowuję różnego rodzaju dania na ryżu. Na blogu znajdziecie przepis na pałki z kurczaka pieczone na ryżu czy filet z kurczaka na ryżu. W tym przypadku zasada przygotowania jest bardzo podobna, jednak głównym składnikiem jest mięso mielone. Ja wybrałam mięso z indyka, ale możecie również postawić na kurczaka czy wieprzowinę. 

Pulpety pieczone na ryżu to danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy doprawić mięso, uformować z niego małe pulpeciki i ułożyć na surowym ryżu z dodatkiem pora i marchewki. Całość zalewamy zalewą i zapiekamy. Proste prawda? Takie danie to idealny pomysł na szybki obiad. Jest łatwe w przygotowaniu i w prosty sposób można je odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak. Zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA PULPETY PIECZONE NA RYŻU

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 por

ZALEWA

  • 600 ml gorącej wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półkrążki.
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Wykładamy startą na tarce marchewkę oraz pokrojonego pora, całość mieszamy.
  • Z mięsa formujemy małe pulpeciki, układając je kolejno na ryżu.
  • Do 600 ml gorącej wody dodajemy ketchup, cukier, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną zalewę wlewamy do naczynia z ryżem i pulpetami. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez 60 minut.


Pulpety pieczone na ryżu przepis
Pulpety pieczone na ryżu przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 27

Dodaj komentarz

14 + dziesięć =