Pulpety pieczone na ryżu to klasyczne danie jednogarnkowe, idealne na rodzinny obiad. Całe danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych.
Moja rodzina wręcz je uwielbia, bardzo często przygotowuję różnego rodzaju dania na ryżu. Na blogu znajdziecie przepis na pałki z kurczaka pieczone na ryżu czy filet z kurczaka na ryżu. W tym przypadku zasada przygotowania jest bardzo podobna, jednak głównym składnikiem jest mięso mielone. Ja wybrałam mięso z indyka, ale możecie również postawić na kurczaka czy wieprzowinę.
Pulpety pieczone na ryżu to danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy doprawić mięso, uformować z niego małe pulpeciki i ułożyć na surowym ryżu z dodatkiem pora i marchewki. Całość zalewamy zalewą i zapiekamy. Proste prawda? Takie danie to idealny pomysł na szybki obiad. Jest łatwe w przygotowaniu i w prosty sposób można je odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA PULPETY PIECZONE NA RYŻU
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- 200 g ryżu
- 1 marchewka
- 1 por
ZALEWA
- 600 ml gorącej wody
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półkrążki.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Wykładamy startą na tarce marchewkę oraz pokrojonego pora, całość mieszamy.
- Z mięsa formujemy małe pulpeciki, układając je kolejno na ryżu.
- Do 600 ml gorącej wody dodajemy ketchup, cukier, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną zalewę wlewamy do naczynia z ryżem i pulpetami. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez 60 minut.