Sałatka ceserska to bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, marchewką oraz czerwoną fasolą. Połączenie tych kolorowych składników z całą resztą smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sałatka bardzo fajnie prezentuje się na stole, ponieważ jest bardzo kolorowa. Zaleca się ją serwować w przezroczystej misce, by uwidocznić jej piękno.
Do przygotowania sałatki cesarskiej potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Będzie ona idealnym wyborem na Święta, a także inne okazje w ciągu roku. Jest bardzo smaczna i sycąca a swoim wyglądem z pewnością przyciągnie każdego. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA CESARSKA – PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały por
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Marchewkę gotujemy na miękko (około 20 minut) w zależności od wielkości. Odstawiamy do przestygnięcia, obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy osobno na tarce, białka na dużych oczkach, żółtka na małych.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy, pora kroimy w półkrążki.
- Seler konserwowy odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem.
Sałatkę układamy warstwowo:
- seler
- kukurydza
- tuńczyk
- 1/2 sosu
- fasola
- marchewka
- białka
- por
- 1/2 sosu
- żółtka