Sałatka okolicznościowa to idealnym pomysł na smaczną i łatwą w przygotowaniu sałatkę warstwową. Wszystkie składniki można przygotować w czasie gotowania się ryżu, więc do przygotowania sałatki potrzeba zaledwie 15 minut.
Przepis na sałatkę okolicznościową jest bardzo łatwy, a sama sałatka jest lekka, świeża i bardzo smaczna. Dzięki temu możemy ją przygotować na kolację, a także na różnego rodzaju okazje, typu domówka, urodziny, imieniny, a nawet święta.
Sałatka okolicznościowa to także idealny pomysł na posiłek do pracy. Możemy zapakować ją do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos. Zalecam wówczas pominąć czosnek, z wiadomych przyczyn.
Jeśli jesteście miłośnikami sałatek warstwowych, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Sałatka okolicznościowa jest naprawdę smaczna i jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ OKOLICZNOŚCIOWĄ
Składniki
- 100 g ryżu
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 pomidory
- 2 świeże ogórki
- 1 cebula
- 4 jajka
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sos koperkowo-ziołowy
Wykonanie
- Ryż ugotować na sypko. Dodać do niego sos ziołowo-koperkowy i łyżkę oliwy, wymieszać.
- Ogórka obrać i pokroić w ćwierćplasterki.
- Pomidora pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę układać warstwowo:
- ryż
- pomidor
- cebula
- jajka
- sos
- ogórek
- kukurydza
- ser żółty